17 Ekim 2009 Cumartesi

Kuzu Etli Çarşaf Böreği




  Sürekli yaptığım ve artık en favori yemeklerimden biri olmuştur börek.Eşim çok sevdiği için çok çeşitli içlerle denedim. Hepsi ile de ayrı güzel oldu. Kuzu etli olanının özelliği biraz talaş böreği havasında olması.Çarşaf böreği anneciğimin çok yaptığı bir börekti. Özellikle bayram sabahları kahvaltıda ille bu böreğin kokusuna uyanırdık. Sabah çok erken uyanmak istemezken eve bayramı getirecek olanları beklememiz en güzel elbiselerimizi giymemiz bir görev gibi gelse de anneciğimin o güzel sesi ve mis kokulu böreği ister istemez uyandırırdı bizi. Çarşaf böreğini yapıp annemi anmayı çok seviyorum.


Yarım kilo un

Tuz
Aldığı kadar ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ(zeytinyağ ve ayçiçekkarışmış)

İç malzemesi;
Yarım kilo kuzu eti
3 soğan
1 çay bardağı bezelye(haşlanmış)
1 çay bardağı patates(kare doğranmış,haşlanmış)
1 çay bardağı havuç(kare doğranmış,haşlanmış)
Karabiber
Tuz

Yapılışı;
Un,tuz ve su karıştırılır ve yumuşak bir hamur yaparız. Ve çocuk yumruğu büyüklüğünde bezeler yaparız.Her bezeyi tabak büyüklüğünde açıp üzerine 2 kaşık sıvı yağ sürerek üst üste koyup tamamlar sonrasında en az yarım saat dinlenmeye bırakırız.
Bundan sonrası zor gelsede aslında en kolay kısmı.
Dinlenmiş tabak büyüklüğündeki hamuru al üst edelim.Ellerimizi yumruk yapıp hamuru iki yana hafifçe çakiştirelim ve yaydığımız bezin üzerine koyalım.Ben tezgahta yapıyorum fark olmuyor isterseniz tezgahta da yapabilirsiniz ve bir noktadan başlayıp tekrar o noktaya gelene kadar yavaş yavaş kenarlarından çekelim. Ve büyüterek yufka haline getirelim.
İç hazırlanışı;
kuzu etini bir tenzereye alalım ve yarım çay bardağı su ekleyip kapağı kapalı halde yumuşayana ve suyu çekene kadar orta ateşte etleri pişirelim. Pişen etin üzerine doğradığımız soğanları ekleyelim ve karıştıralım soğanlar hafif yumuşayınca bezelye,havuç ve patatesleri ekleyip karıştıralım. Altını kapatıp tuzunu ve karabiberini ekleyelim.Karabiber çok yakışıyor ben bol koyuyorum zevke göre...
Önceden yaptığımız içten açtığımız yufkanın içine 2 kaşık yayalım.Elimizle sirkeleyerek koyarsak daha güzel olur yufka yırtılmaz.Sonra çarşar ile yapıyorsak yufkanın en geniş olduğu yere doğru çarşafı kaldırarak yuvarlayalım.Tezgahta yapıyorsak eğer elimizle yine en geniş yerine doğru elimizle havalandıradak ve geniş geniş yunarlayalım.Kenarlarından yaklaşık 1 cm koparaklım ve yağlanmamış tepsiye istersek ortadan başlayıp yuvarlayarak istersek uzun kolböreği gibi şekil verip yerleştirelim.Hamurlar bitince üzerine yumurta sürelim ve çörekotu ile karıştırdığımız susamdan koyalım.
Afiyet Olsun.

1 yorum:

  1. Kesinlikle enfes görünüyor. Resim bile karın acıktırıyor. Tarifiniz için teşekkür ederim. Bloğunuzda daha çeşitli yemeklerde görürsek sevineceğiz. Selin

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...